Idag när det är kanelbullens dag så
borde jag väl egentligen baka kanelbullar. http://www.su.se/english/about/news-and-events/cinnamon-bun-day-kanelbullens-dag-1.5166
Men vi var utan bröd och jag hade
dessutom lust att baka bröd. Vem vet, jag kanske bakar kanelbullar senare idag
;)
Spelt är ett urgammalt sädesslag. På
avlägset håll släkt med vete men innehåller betydligt mer nyttigheter. Spelt är
fiberrikt, innehåller massor av B vitamin, magnesium och kolhydrater. Ny
forskning visar att den sortens fibrer som finns i spelt kan hjälpa till att
förhindra gallsten och bröstcancer. Dessutom är spelt en boost för
immunförsvaret. När det kommer till smak så väljer jag helt klart spelt framför
vete. http://www.ispub.com/journal/the-internet-journal-of-nutrition-and-wellness/volume-4-number-2/health-benefits-of-whole-grains-a-literature-review.html
Du kan byta ut vetemjölet I vilket
recept som helst mot speltmjöl. Dra ner lite på vätskan i receptet eller tillsätt
extra mjöl. Tänk på att inte arbeta degen lika länge som en vetemjöls deg. Jag
tycker att 3minuter för hand är lagom. Spelt innehåller ett annat sorts gluten
än vete. Det som binder samman degen. Många som är gluten intoleranta tål
spelt, men inte vete. (Rådfråga dock din doktor först innan du testar om du är
allergiker eftersom det trots allt är gluten.)

Lös upp 50g färsk jäst i 2dl
fingervarmt vatten. Tillsätt 0,5 dl olivolja, 2msk honung, 1tsk salt (jag
använde ett vitlökssalt idag) och 5-6 dl spelt mjöl. Arbeta
ihop degen (ca: 3min.) Låt jäsa 20 min. Dela
degen i 12 delar, lägg på plåt med bakplåts papper. Låt
jäsa 30 min. Grädda i mitten av ugnen 225grader Celsius. Låt svalna på galler under duk.

No comments:
Post a Comment
I´d love to hear what you think about todays post. Did you relate to the topic?