Friday, November 9, 2012

Första snön


Än så länge är det inte så mycket snö,
men det kan gå snabbt när det väl börjat snöa.
 


I natt kom första snön. Första snön för i år och även första snön Hayley och Whitey någonsin sett! Nu på morgonen har jag gjort allt jag kunnat för att vara förberedd utifall att, eller jag kanske ska säga för när vi får strömavbrott. Vi bor i bergen och när det snöar/regnar eller blåser mycket så får vi strömavbrott. Som tur är har Hayley varit helt hypnotiserad av snön, för jag har haft mycket att göra nu på morgonen. Det här är vad jag gör när jag misstänker att det kommer att bli strömavbrott:


1.  Jag fyller allt jag kan hitta som går att fylla med vatten. Vi har alltid dricksvatten i flaska på lager, men jag fyller upp andra kärl till matlagning och tvätt. Djuren har en fors och en damm att dricka ur som tur är. Forsen har OK vatten för oss att dricka med, men den är en bit bort från själva huset. Men i nödfall är vi aldrig utan vatten.

2.  Alla djur får extra mat och bäddmaterial. Är vädret riktigt illa får äldre djur komma in inomhus. I vanliga fall går de på lösdrift och bestämmer själv när de vill söka skydd i skog och lador som finns utspridda. I natt fick min äldsta ranch hund Neikka (13år) ledigt från sitt jobb för att sova inne i huset. Jag misstänkte att det skulle vara kallt (de bor i hundkojor utomhus annars eftersom det är hundarnas jobb att hålla bergslejon/Coyotes/björn borta från hästar och annan boskap.)
 
 
 
3.  När djuren är omhändertagna ser jag till att vi har tillräckligt med ved för att hålla vårt gigantiska hus varmt (jag hade helt klart föredragit att bo i ett mindre hus..) Veden behöver räcka till för matlagning också. Man vet aldrig i förväg om man blir utan ström i 30min eller två veckor. Vi var med om båda delarna förra året. Vi har ”survival food”i ett särskilt skåp i köket. Det är mat som är enkel att tillaga på vedspisen. (Jag håller på med veden nu, har bara tagit en kort paus för att amma Hayley.)4.  Om jag fortfarande har elektricitet när jag kommit hit på min lista så åker jag till affären och handlar massor med mat, (alternativt ställer mig och lagar mat/bakar om jag nyss storhandlat.) I värsta fall kan det dröja tills vägarna är farbara igen.
 

Nu har Hayley ätit färdigt och det är dags att fortsätta hämta in mer ved J


4 comments:

 1. Inte säkert att du bor på rätt ställe. Snö björnar skallerormar o tornado? Jag gillar inte allt ditt djurliv ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ibland kan det ju innebära vissa utmaningar. Men det är så mycket som väger upp mot de utmaningarna :) Att bo med mina hästar (och andra djur) i fantastisk vacker natur gör det helt klart värt det för mig. Jag älskar att vara omgiven av vild natur när jag är hemma hos mig :)

   Delete
 2. Vi fick också vår första "riktiga" snö igår kväll. Det var vitt på marken och träden.
  Vad bra att du kan det där att vara utan el. Om det blir ett långt elavbrott av någon anledning hos oss kommer jag kanske och hälsar på. ;) Jag lever inte alls så att jag skulle klara ett långt avbrott. Tyvärr. Kram!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag ser fram emot att få se dina snö bilder!

   Det är aldrig för sent att börja förbereda sig förens minuten då strömmen försvinner. Lite förberedelse är mycket bättre än ingen alls. Men det såklart, jag hade nog inte gjort så här omfattande förberedelser om jag inte behövt! Kram :)

   Delete

I´d love to hear what you think about todays post. Did you relate to the topic?