Monday, November 5, 2012

Alpackor
Som liten flicka ville jag vara Laura Ingalls I Lilla huset på prärien. Som tonåring var jag störtförälskad i Josh i The MacCahans. Tiden gick aldrig tillräckligt snabbt tills nästa avsnitt av The MacLeoud´s Daughters. När Tess i sistnämnda serie skaffade alpackas lärde jag mig allt jag kunde hitta att läsa om de ulliga små djuren. Ju mer jag läste desto säkrare blev jag på att jag ville ha egna alpackor. Det är inte så många som vet det, men jag gillar att virka. Det är svårt att få tag i finare ull än alpacka ull och jag skulle väldigt gärna tillverka en kollektion av exklusiva alpacka kläder, t.ex. virkade barn tröjor, mössor, halsdukar etc. Nu är det ju inte så att det kryllar av alpackor i Jämtland, där jag bodde då. Jag hade aldrig sett någon i verkliga livet.


Här i Kalifornien är det en annan sak. De är långt ifrån vanliga, men det finns en och annan. Sagt och gjort, jag spred ut att jag var intresserad av några alpackor. De är flockdjur så det går inte att bara ha en. B.la. hade jag pratat med ägaren av en lokal hästshop om min dröm att ha en liten flock alpackor. Det tog ett par dagar och sen ringde de mig. En kvinna hade kommit in och bett om hjälp att hitta ett bra hem till sina fyra alpackor! Hennes man hade precis dött och hon kunde inte ha kvar de. Jag blev super glad, men var inte riktigt förbered för att ta emot de så snabbt. Som tur är kunde kvinnan ha kvar de ett tag till medans vi byggde en lämplig inhägnad. Igår kunde vi äntligen välkomna våra fyra alpacka killar (de är bröder) hit till ranchen. Tre vuxna alpackor och en baby.


Enligt deras förra ägare var de goda vänner. Men det visade sig inte vara helt sant. De vuxna alpackorna behandlade inte lillbrorsan så snällt. Jag var rädd att de skulle ha ihjäl honom. En av bröderna bet av en bit av hans öra. Det var lite kaotiskt ett tag. Medans jag försökte separera de går Trigger (min häst) emellan och beskyddar babyn. Han lät ingen komma i närheten av den. Nu är babyn i en egen inhägnad. Han behöver lite särskild tillsyn ett tag. Senare ska jag låta honom gå med en av hästarna istället för brorsorna, i alla fall ett tag.

Alla de ulliga underverken behöver namn. Vad tycker du att de ska heta?

 2 comments:

 1. Så spännande med alpackor! Har aldrig kommit några nära men det finns folk i mina trakter som har dessa fina djur. Tur att den lille fick litet extra tillsyn. Skall du använda ullen? Kram!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är super spännande :) Jag ser mycket fram emot att använda ullen. Jag skulle vilja tillverka en barnkollektion; tröjor, strumpor och mössor av mjuk alpacka ull.
   Kram

   Delete

I´d love to hear what you think about todays post. Did you relate to the topic?