Tuesday, December 4, 2012

Att prata med små barn om ett kärt djurs dödNär vi väljer att ha djur omkring oss så är liv och död en del av vår vardag. Ett djurs födelse, liv och senare död är alla en del av ”the circle of life”. Om vi har barn är det viktigt att uppmuntra de att ställa frågor, särskilt om ett kärt husdjur dör.


MOE

Vår Moe, vår yngsta bebis alpacka vaknade inte igår. Han var aldrig sjuk, led inte (så vitt vi vet), han bara slutade andas. Hayley är för liten för att märka att Moe saknas, vi har så många djur och de hade inget speciellt band. Men om jag skulle förklara hans död för ett lite äldre barn, men fortfarande ett litet barn (under fem år), så skulle jag göra det så enkelt som möjligt. För barn som är så små är allt bokstavligt. Att ”förklara” Moe´s död på ett enkelt, begripligt sätt för ett så litet barn skulle kunna vara att säga att Moe´s kropp slutat fungera. Invecklade förklaringar om döden kan göra små barn osäkra och rädda. Det kan kännas bra att få se platsen där det avlidna djuret är begravt.

Från sex års ålder kan barn förstå mer om vad döden innebär. Men en enkel förklaring och ett lyssnande öra är fortfarande bäst. Det är helt OK att inte ha svar på alla frågor. Men uppmuntra barnet att ställa frågor. Om du inte vet svaret leta efter tänkbara svar tillsammans med barnet; besök ett bibliotek, tala med en äldre släkting, googla svaret…möjligheterna är oändliga. Min sjuårige son älskar när jag inte har svar på hans frågor för han vet att det innebär ett nytt spännande projekt tillsammans. Genom att uppmuntra frågor har du berikat barnets liv. Att erkänna att vi inte vet allt är något positivt för barn. De växer med uppgiften att hitta svar själv. Vi lever i ett föränderligt samhälle och barnet har enormt stor nytta av att veta hur man kan söka efter ny kunskap.No comments:

Post a Comment

I´d love to hear what you think about todays post. Did you relate to the topic?